De digitale landsforsøg - merværdi af samspillet mellem drone- og satellitmålinger

De digitale landsforsøg - merværdi af samspillet mellem drone- og satellitmålinger - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at skaffe faglig dokumentation for og fortsat udvikle brugen af satellitter, så landmanden kan anvende multispektrale drone- og satellitdata til at monitere biomassen på marken. Derved forbedres grundlaget for at optimere dyrkningspraksis og maksimere udbytte på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde.

Ved at overflyve landsforsøg og hele marker med drone flere gange gennem vækstsæsonen undersøges effekten af gødningstildeling og sorternes vækstrytme på afgrødens refleksion.

I forsøgene testes det også, om plantetallet i rækkeafgrøder kan bestemmes ved overflyvning af forsøg med drone. Derudover undersøges det, om afgrødens reflektans målt med henholdsvis drone og satellit viser det samme, og om det er muligt at korrelere drone- og satellitmålinger, så resultater fra forsøg kan skaleres op på markniveau. En statistisk analyse skal belyse, om alternative bølgelængder end dem, som anvendes i biomasseindekset NDVI, giver yderligere informationer om afgrødeudvikling og tendenser. Der udvikles også en sortsspecifik vækstkurvemodel.

Aktiviteterne i projektet kan danne grundlag for udvikling af sortsspecifikke dyrkningsvejledninger, tildelingsalgoritmer og beslutningsstøtteværktøjer, som kan styrke landmandens dyrkningspraksis. 

Landsforsøg i majs er overfløjet for, at klarlægge om funktionen i Solvi kan estimere plantetallet i marken. Tre overflyvningstidspunkter er sammenlignet i en statistisk analyse, for at klarlægge det bedste tidspunkt for bestemmelse af plantetal.
Flere forskellige landsforsøg er overfløjet med drone påmonteret et multispektralt kamera. Datasættet omfatter sorts- (vinterhvede og vårbyg), gødnings- (vinterhvede) og majsforsøg.
Workshop for planteforædlere om ”Anvendelse af multispektrale billeder i sortsforsøg”, hvor resultater fra 2 års dronemålinger i sortsforsøg i vinterhvede blev fremlagt, samt resultaterne fra den sortsspecifikke vækstkurvemodel.
Populærvidenskabelig artikel i fagmagasinet Mark, som formidler resultater fra helmarksforsøg til landmanden
Undersøgelser typer på, at dronefoto kan vise, om plantetallet overalt i marken er som planlagt, og om planterne står enkeltvis eller i klynger.
To års landforsøg i vinterhvede med stigende mængder kvælstof er overfløjet med drone. Formålet er at afdække, om de multispektrale billeder kan bruges til at bestemme kvælstofoptagelsen gennem vækstsæsonen. Resultaterne gennemgås i artiklen.
Statistisk analyse af 2 års (2018 og 2019) stigende N forsøg i vinterhvede, hvor det er blevet undersøgt, hvilke bølgelængder og vegetationsindeks ud over NDVI og NDRE der beskriver kvælstofoptaget i vinterhvede bedst.
Rapport fra 2018 opdateret december 2019 i kapitel 4
Denne rapport belyser b.la., om der er en sammenhæng mellem drone- og satellitmålt biomasse (NDRE/NDVI), om overflyvningstidspunkt og dronekamera anvendt har betydning for biomassemålingen, og om drone- og satellitmålinger kan skabe værdi for økologer.
Denne rapport belyser b.la., om der er en sammenhæng mellem drone- og satellitmålt biomasse (NDRE/NDVI), om overflyvningstidspunkt og dronekamera anvendt har betydning for biomassemålingen, og om drone- og satellitmålinger kan skabe værdi for økologer.
To års landsforsøg med droneoverflyvninger i sortsforsøg i vinterhvede har givet kendskab til sorters vækstmønster.
Program for workshop den 15. november 2019
Droneoptagelser med specialkamera i Landsforsøgene med majs viser lovende resultater. Perspektivet er, at landmanden ud fra satellitbilleder, kan få kendskab til majsmarkens udbytte, tørstofindhold og proteinindhold i god til inden høst.
Sortspecifik biomasseudvikling i vinterhvede ud fra satellit fra vækststart i foråret til høst fra 2016-2019 i 15 sorter. I 2019 blev der udviklet en sortspecifik vækstkurvemodel. Denne artikel behandler resultaterne fra analysen.

© 2021 - SEGES Projektsitet